Ten dans vragen en van die dingen

Je kunt op veel manieren iemand ten dans vragen. Zo wordt er gebruik gemaakt van de “cabeceo”, een oude gewoonte uit Buenos Aires. Iemand op afstand ten dans vragen middels oogcontact en met een hoofdknik. Soms is het leuk om eerst even een praatje met iemand te maken. Een drankje te delen. Of je stapt gewoon op iemand af en vraagt. De tijd dat alleen de heren de dames mochten vragen ligt ver achter ons en iedereen staat vrij om iedereen te vragen. Maar zorg wel dat het een open vraagt blijft en dat de ander zich niet verplicht gaat voelen door hoe of wat je zegt.

Het staat iedereen natuurlijk vrij om te bedanken voor de dans. Maar ook hier staat tact weer voorop. Het kan zijn dat je net van de vloer komt en even een pauze wilt, of dat de muziek van dat moment je niet aanstaat, of dat je al met iemand had afgesproken, dan kun je altijd voor later plannen samen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat dansen met degene die je vraagt je erg tegen staat, om welke reden dan ook, dans dan vooral niet. Tegen je zin in dansen met iemand is vreselijk. Voor jezelf, dat kan soms echt heel ver gaan, maar ook voor de ander. Want de tango verhult niets en als de ander een beetje sensitief is zal hij of zij meekrijgen dat je er eigenlijk niets voor voelde. Zeg dan liever vriendelijk maar wel duidelijk “nee, bedankt”.
Mocht je nu zelf een keer zo’n afwijzing krijgen, neem het dan niet meteen persoonlijk. Wordt je nu heel vaak afgewezen, ga dan eens bij jezelf na waar dat aan zou kunnen liggen. En kom je er zelf niet uit vraag dan eens een vriend, bekende of bijvoorbeeld je dansleraar of die misschien tips hebben voor je.
Bedenk dat als je een klik hebt met iemand naast de dansvloer dat nog niet meteen wil zeggen dat het ook klikt óp de dansvloer. Ik zeg altijd maar zo, technisch gezien zou je met iedereen moeten kunnen dansen, maar sociaal gezien hoeft het echt niet met iedereen te klikken op de dansvloer. En we dansen voor ons plezier!

Als je dan een match hebt met een danspartner en je gaat samen de vloer op dan moet je invoegen. Realiseer je dat de dansers die al op de vloer zijn voorrang hebben. Kijk en wacht tot er een ruimte ontstaat waar je samen in zou kunnen voegen. Voor de leiders: zorg dat je oogcontact maakt met de leider van het paar waarvoor je in zou willen voegen. Zet jezelf tussen de dansers op de vloer en je eigen danspartner en begin je dans altijd met de stroom mee. Voor de volgers: denk mee, realiseer je dat je invoegt in een bestaande stroom en zet je radarsysteem aan.

En dan begint het, de danshouding. Beste leiders, geef een opening, presenteer je lijf en je linkerarm, maar laat de volger beslissen op welke afstand ze van je wil staan. Tast samen af wat voor jullie werkt in de danshouding. En begin rustig, samen op zoek naar de muziek en dan een beetje lopen, een beetje ritme en langzaamaan wat meer repertoire indien gewenst. Samen op zoek naar jullie tango. En leiders niet meteen alles uit de kast halen om te laten zien wat je in huis hebt. Datzelfde geldt uiteraard voor de volgers, je hoeft niet meteen al je versieringen en “timingen” op de dansvloer te gooien bij de eerste drie passen die je samen zet.