Muziek(stijlen)

Zoals gezegd kent de Argentijnse tango verschillende ritmes, stromingen en tijdperken met de daarbij horende eigen klanken. Over de verschillende ritmes (tango, tangovals en milonga) maakte ik al eens een documentje voor onze cursisten. Hierbij een link naar die PDF met wat uitleg voor dansers: “Tango, milonga & wals”
Om je verder een beetje op weg te helpen in de enorme hoeveelheid muziek waaruit we gelukkig nog altijd kunnen putten hebben we een simpele verdeling gemaakt met daarbij wat voorbeelden van orkesten. Verderop vind je dan over enkele orkesten uitgebreidere informatie.

Traditioneel:
Bijna alle orkesten uit de “época de oro” (1935-1955) zijn goed dansbaar. Er is wel een verschil tussen orkesten die heel ritmisch spelen (bv D’Arienzo) of meer melodisch (bv D’Agostino). Orkesten krijgen uiteraard een eigen signatuur, zo heeft Di Sarli een groot repertoire aan prachtige langzame tango’s. Staat D’Angelis bekend om zijn vrolijke berg nootjes en zijn zangers duo’s. Biagi is dan weer meester in het weglaten van wat wij de hoofdbeat noemen. En Troilo en Pugliese zijn op weg naar modernere klanken.

NB in 2022 werd ik, Birkit (of beter gezegd DJ Biki), gevraagd om een tango CD samen te stellen uit een enorme databasis aan traditionele muziek. De vraag kwam van Danza y Movimiento, een uitgeverij van Latijns Amerikaanse muziek uit Hamburg. En zo geschiedde. Vandaar dat je nu op hun website een compilatie CD door mij samengesteld kunt vinden. Nieuwsgierig, kijk hier: Tango Selection TOP 22 – DJ Biki

Modern(er):
De volgende orkesten van nu hebben over het algemeen een heel divers repertoire en spelen tango’s van het oude genre tot en met Piazzolla en/of eigen werk. Veel van de nieuwere orkesten hebben zich in het begin vooral laten inspireren door Osvaldo Pugliese, maar zijn in de tussentijd een geheel eigen weg ingeslagen. Bijvoorbeeld: Color Tango, Sexteto Canyengue (NL), El Arranque, Sexteto Tango, Fernandez Fierro, Cuarteto Almagro.

(Video: Fernandez Fierro)

Pas veel recenter zie je dat de nieuwkomers ook andere orkesten en ensembles als voorbeeld nemen of zich juist toeleggen op het doorgronden van een specifieke stijl om van daaruit een eigen weg te vinden: Silencio en ons eigen Quinteto Zárate (Nuevo Quinteto Real), Sans Souci (Biagi), Gente del Tango (Di Sarli).

(Video: “Felicia” door Quinteto Zárate)

Maar er zijn ook muzikanten van toen, die nog speelden met de groten en die opnieuw orkesten hebben gevormd, bijvoorbeeld muzikanten die speelden bij Juan D’Arienzo: Los Reyes del Tango, Los Solistas de D’Arienzo, Los Reyes del Tango.

(Video: “Loca” door Los Reyes del Tango)

Neotango/electrotango:
Onze eerste kennismaking met electrotango was in 1997, toen wij een cd-tje kregen van een vriend en collega uit Wuppertal (ballroomschool): “Tango passion” van Largo. Ik weet nog dat Chicho op bezoek was bij ons in Arnhem en dat hij vol enthousiasme meteen een kopietje vroeg. Dat was enkele jaren voor de opkomst van bands als Gotan Project, Narcotango, Electrocutango, Bajofondo en vele anderen.

(Video: “Santa maria” door Gotan Project)