Durf te leren

Het komt jammer genoeg vaak voor dat dansparen tijdens de les een beetje met elkaar in de clinch raken, onbedoeld en ongewenst, hoe goed je je best ook doet. Waar het vaak op misgaat is dat de één de ander verwijten gaat maken of dat één (of beide) danspartners de rol van docent op zich neemt en de ander gaat uitleggen wat hij of zij moet doen. Dit werkt niet, het werkt vaak zelfs averechts. Natuurlijk praat je samen tijdens een les, wanneer je samen leert moet je ook samen communiceren. Ten slotte is dat ook waar het in deze dans om draait, communicatie. Vaak ligt de sleutel niet persé in de inhoud, maar in de vorm van het gesprek.

Wie weet helpen de volgende tips om samen prettig te leren:

TIP 1) Probeer als je je partner iets wilt zeggen over wat niet zo lekker gaat te beginnen met het benoemen van iets wat wél lekker gaat. Bijvoorbeeld: “die ocho draait erg lekker, maar ik zou het wel fijn vinden als je je arm wat rustiger kunt houden”.

TIP 2) Probeer kritieken op jezelf te betrekken. Zeg bijvoorbeeld: “Ik wil proberen uit te vinden waarom ik zo’n last van mijn arm/schouder krijg” in plaats van: “Duw niet zo hard met je hand, je doet me pijn” of “kun je niet op je eigen benen staan, ik krijg last van m’n schouder”.

TIP 3) Gebruik je docenten! Natuurlijk is het goed om samen te proberen te achterhalen wat er niet lekker loopt, maar wacht niet te lang met het erbij betrekken van je docenten, daar zijn ze voor! Je kunt beter voorkomen dat je je aan elkaar gaat ergeren dan dat je moet proberen zo’n situatie op te lossen.

TIP 4) Benoem positieve dingen van elkaar. Iedereen leert veel beter als hij of zij zich goed voelt. Vaak wordt vergeten om het ook over de goeie dingen van de dag te hebben. Natuurlijk gaat leren om het verbeteren van je kunnen, het overwinnen van moeilijkheden enzovoort, maar je doel is iets te kunnen. Dus het gaat uiteindelijk om wat je wél kunt en niet om wat je (nog) niet kunt. Wijs de ander af en toe op dingen die hij of zij juist heel goed kan, dat werkt heel inspirerend, zeker om dat ook van je danspartner te horen.