De (tango)salon

De salon (ook wel milonga genoemd) is een dansgelegenheid waar je de hele avond tango kunt dansen. En dan bedoelen we natuurlijk ook milonga en (tango)vals. Op sommige salons wordt ook neotango gedraaid zoals dat tegenwoordig heet. Onder neotango vallen allerlei muzieksoorten, bijvoorbeeld electrotango, of tango gemixt met andere stijlen zoals met jazz of pop, maar ook nummers uit heel andere muzieksoorten waarop je prima kunt dansen. Bij die andere muziek wordt meestal wel naar een bepaalde sfeer of sound gezocht die iets van de tango weergeeft (wat natuurlijk heel persoonlijk is) en er zit een regelmatige beat in. Dit kan echt van alles zijn, van klassiek tot pop, van ballads tot hardrock en zo meer. Ook zijn er wel eens salons die een blokje andere dansstijlen draaien, zoals bijvoorbeeld salsa, chacarera of blues.

Een DJ draait tegenwoordig bijna altijd in “tandas”, dat zijn blokjes gelijksoortige muziek van meestal 4 nummers per blokje. Gelijksoortig is dan niet alleen tango in het algemeen, maar een blokje van 4 snellere tango’s van Biagi zou bijvoorbeeld een mooie tanda kunnen zijn en dan daarna wellicht een blokje van 4 rustige walsen van di Sarli. Ik noem maar iets. Tussen de tandas door worden “cortinas” gespeeld, gordijnen (zoals in het theater bij een scene wisseling), korte muziekjes van ongeveer 30 seconden van een totaal ander genre dan tango. Sommige DJ’s gebruiken een stille cortina en houden dan een langere pauze tussen de verschillende tandas.

In principe is het draaien in tandas bedoeld om te zorgen dat mensen weer kunnen wisselen van danspartner. Zo krijgt iedereen kans de dansvloer op te komen en met meerdere mensen te dansen. Om die reden ga je dus meestal na een tanda de vloer weer af, ook als je die tanda niet vanaf het eerste nummer hebt gedanst. Maar hierover onder het kopje “op de dansvloer” meer.