De onderkant

Over de zolen valt een heleboel te vertellen. Er zijn drie soorten zolen die gebruikt worden voor dansschoenen: suède, rubber en leer. Elk type zool heeft zo zijn voor- en nadelen en je hebt er verschillende vormen van onderhoud aan.

Suède zolen ofwel danszolen, zijn op veel vloeren goed te gebruiken. Deze zolen kunnen glad dan wel stroef gemaakt worden, hiervoor bestaan speciale borstels (in onze studio liggen er twee om te gebruiken). Door het dansen op verschillende vloeren verzamelt zich een heleboel verschillend materiaal op je zool, van vuiligheid tot was die vaak op houtenvloeren ligt. Probeer deze plak geheel te verwijderen en maak je zolen weer als nieuw. Als je ze goed opborstelt dan kun je ze weer helemaal terugbrengen in de staat waarin je ze kocht. Meestal borstelen mensen te zacht en gebeurt er weinig met de zool. Wees niet te voorzichtig met borstelen, je hoeft niet bang te zijn dat je ze dan snel moet verzolen. Natuurlijk slijten de zolen ervan, maar ze zijn erop gemaakt geborsteld te worden en meestal is de schoen zelf eerder op dan de zool.

Leren zolen zijn erg glad, sommige mensen vinden dit juist heerlijk. Mocht het dansen op een leren zool té glad blijken te zijn dan kun je even met je schoenen in water gaan staan. Dit werkt echter steeds maar kort, als de zool opgedroogd is ben je weer terug bij af. Ook maken leren zolen de schoen vaak wat stugger, het is dan minder makkelijk de voet te buigen en af te rollen.

Rubber zolen zijn uitstekend voor gladde vloeren. Let er wel op dat je daadwerkelijk rubber onder je schoenen laat zetten en geen nylon. Ook geen zolen met bijvoorbeeld antislip ribbeltjes, dit werkt voor het dansen vaak averechts. Zorg er bovendien voor dat het rubber niet te dik is, dan blijft je schoen soepel. Sommige rubberzolen kunnen flink strepen achterlaten op een vloer. Hou hier een beetje rekening mee als je op een chique vloer staat. Een zwarte streep verwijder je het makkelijkst met de zool waarmee de streep gemaakt is, gewoon even met de vlakke zool van de schoen over de streep wrijven.

Zolen algemeen: Met een soepele zool (rubber of suède) heb je het beste contact met de vloer. Het is fijn als de binnenzool niet te dun is, zeker bij hogere hakken. Je kunt er eventueel zelf nog een extra binnenzool inleggen (met of zonder ondersteunende kussentjes erin), neem die dan mee bij het passen in de winkel.

Voor een goede grip op de vloer: rubber onder je hakken, ook bij hoge hakken. Bij damesschoenen zit er vaak nylon onder de (hoge) hak, dit glijdt erg, een goede schoenmaker (wel even zoeken) zet hier met gemak rubber onder.